Climate-KIC

A Negos Tárgyalási Tanácsadó Zrt. tagja az EIT által létrehozott Klímainnovációs Tudás- és Innovációs Közösségnek, a Climate-KIC-nek (KIC, azaz Knowledge and Innovation Community), amely több mint 250, az innovációban élenjáró európai kutatóintézet, egyetem, önkormányzat és vállalkozás együttműködésére épül. A közösség célja, hogy széles körben elérhetővé tegye a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez szükséges szaktudást és elősegítse innovatív termékek, szolgáltatások piacra jutását. Feladata az innovációs folyamatok ösztönzése és egyszerűsítése az érintett európai intézmények, vállalatok és tudományágak releváns szereplőinek közösséggé szervezésén keresztül.


A Negos Zrt. mint a közösség létrehozója és hazai koordinátora 2010-2013-ig, a Climate KIC londoni központjának legjobb gyakorlatait adaptálta a hazai környezetre: a legjobb gyakorlatok tanulmányozása során alakította ki a hazai innovációs közösségi teret. Ennek eredményeként jött létre az akcelerációs program, amelynek lényege, hogy az ötlettel pályázó start-up-ok a hazai üzleti szakértők révén megtanulják a piacra lépéshez szükséges üzleti tervezés, retorikai előadás-technika és egyéb üzletfejlesztési mesterfogásokat, majd az ötletük piaci elindításához – a három készültségi foktól függően – nemzetközi hálózati támogatást (pl. európai oktatás, nemzetközi szakmai utak, globális kiállítási lehetőségek) és direkt pénzügyi támogatást (ún. grant-et) kapnak.
Az európai tudáshátterű akceleráció fő célja, hogy 

  1. olyan innovatív mikrovállalkozások létrejöttét és piacra lépését támogassa, amelyek termékei és szolgáltatásai csökkentik a globális széndioxid kibocsátást, 
  2. biztosítják az önnfentartó gazdasági fejlődést és 
  3. innovatív üzleti megoldások révén élhetőbb világot alakítanak ki. 

Összefoglalóan képesek ún. klímainnovációs piaci működésre.
Amennyiben a start-up-ok ezen „önnfenntartó” és „környezettudatos” szellemiség alapján, továbbá az európai gondolatiság és gazdasági összefogás révén kívánnak elindulni és fejlődni, majd piacra lépni, akkor a következő 3 üzleti szinten jelentkezhettek a programba:
Stage 1: ötlet és előzetes piaci elképzelések
Stage 2: prototípus állapot és első ügyfél kapcsolatok
Stage 3: cégszervezet és piaclépésre kész állapot, befektetőszerzés
A Climate-KIC Európa legnagyobb és legsikeresebb "cleantech" akcelerációs programját működteti 12 helyszínen, közös, a gyakorlatban sokat tesztelt módszertan alapján. 2010 óta a programba bekerülő startupok összesen 59 millió eurónyi külső forrást szereztek

Az oktatásra, innovációra és vállalkozói készségek fejlesztésére támaszkodva a Negos Zrt. a gyakorlatban gyorsan alkalmazható megoldásokat kínált a klímaváltozás által támasztott stratégiai kihívásokra az Energia Update workshop-sorozat keretében 2014-ben, melynek célja az energiahatákonyság-növelés keresleti és kínálati oldali szereplők együttműködésének, együttgondolkodásának elősegítése volt. A projekt keretében a KKV szektor igényeinek feltérképezése innovatív vállalkozók részvételével/bevonásával történt, melyet összekapcsoltunk a KKV-k igényeihez illeszkedő innovatív kínálati oldallal, a piacfejlesztési céllal. A projektet a Climate-KIC nemzetközi klímainnovációs forrásból, a CMA (Climate Market Accelerator) program támogatásával, valósította meg a Negos Zrt.