EIT Health InnoStars felépítés

A Negos Zrt. a munkatársain keresztül az InnoLife elnevezésű konzorciummal, 2012-től készítette elő az egészséges élet és az aktív időskor témában egy igen erős pályázatot az EIT felhívására az új Knowledge and Innovation Communities (KIC) létrehozására, amelyet 2014 decemberében az EIT győztesként hirdetett ki. A nyertes konzorciumnak (EIT Health) mintegy 140 partnere van, köztük az európai TOP10 élettudományi egyetem közül 9, a TOP10 műszaki fakultás közül 7, valamint a legnagyobb orvosi eszköz- és műszergyártók, egészségügyi informatikai vállalatok és biotech cégek.

A konzorcium célja, hogy évente 70 új egészségipari startup-ot segítsen sikerre. A társulás bevont további hat úgynevezett „InnoStars” régiót, ebbe tartozik Magyarország, a Közép-Magyarországi Régióból a Semmelweis Egyetem (SE) és a GE Healthcare (GE HC) pályázott és csatlakozott 2016 márciusáig. A Negos munkatársainak vezetésével Budapesten egy régiós központ jött létre, mely Lengyelország, Magyarország, Horvátország és Olaszország, valamint Portugália és az Egyesült Királyság egyes régióinak innovációs ökoszisztémáját koordinálja. Ezzel egy egyedülálló tudásközpontot hozott létre Magyarországon, amely az EIT Health partnereivel együttműködve jelentős szakmai, üzletfejlesztési és piacszerzési támogatást tud nyújtani a támogatási körébe kerülő innovatív vállalkozásoknak.

A programban való részvétel azon túl, hogy a tagintézmények kutatói számára lehetővé teszi Európa legkiválóbb egyetemeivel és egészségipari partnereivel való közös uniós pályázatok megvalósítását, direkt támogatást is nyújt a partnerek számára a technológia és tudástranszfer hatékonyságának fokozására. A hálózat legnagyobb hozzáadott értéke a partner külföldi felsőoktatási intézmények, szervezetek, gazdasági szereplők tudásbázisához való hozzáférés, amely segítségével bevonhatók a hazai inkubációs programokba az egyes egészségügyi részterületek legjobb szakértői.  A program teljes hét éves költségvetése 2 milliárd Euro.

Magyarországon a feladatunk, hogy az itt aktív EIT Health vállalatok igényeire válaszolva, az egytemekkel és nemzetközi partnereinkkel együttműködve minél több sikeres startup-ot fejlesszünk fel.