Vállalati Energiahatékonyság

A Negos egy külön, 100%-os non-profit leányvállalatban - Magyar Innováció és Hatékonyság np kft, www.mi6.hu - építette fel a saját maga által kitalált klímainnovációs közösséget, Virtuális Erőmű Program néven.

A VEP  által létrehozott Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat 2011-ben jött létre, és célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzétegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit és egy 200 MW-nyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást regisztráljon 2020-ig.

A program évről évre sikeresebb. Tanácsadó Testületében részt vesznek a legnagyobb egyetemek, munkaadói érdekképviseletek, mérnök szakmai szövetségek, minisztériumok és Parlamenti bizottságok. Példa nélküli összefogás, amely biztosítja a szakmai és társadalmi egyetértést az energiahatékonyság sokszor megfoghatatlannak tűnő definiálásában. Célja a legjobb gyakorlatok összegyűjtése, a sikeres vállalatok és szakemberek elismerése, és a tudás átadása a KKV-k számára. Ehhez a célhoz az ország elkötelezett szakembereinek és nagyvállalatainak segítségét sikerült megnyerni.

A Program 2015 március 4-i Díjátadásán már jelentős, 115 MW összegyűjtött megtakarításról tudtunk beszámolni. Ez már egy kisebb erőmű kiváltását jelenti. A részletesebb beszámoló a kormany.hu-n érhető el. 

A Programot ez Európai Bizottság 2015-ben a három legjobb európai energiahatékonysági program közé választotta. Miguel Arias Cañete, energetikáért és klímapolitikáért felelős EU biztos Brüsszelben, az EUSEW héten a Negos-VEP munkatársait kitüntette.